Rólunk

Csomor Gabriella és Márton, azaz Gyopi és CSom idegenvezetési, program- és szállásszervezési, tolmácsolási és alap életbeli kalandjai Lengyelországban, Zakopanéban a Tátra fővárosában! Mivel egyre többen kerestek minket szállás, program, stb ügyben az iwiw-en, meg postolva, meg hasonlók, így megadjuk az email cimünket: polandtourism@gmail.com Írjatok nyugodtan! Létrehoztunk egy oldalt is Zakopanéról - böngésszétek azt is nyugodtan: www.zakopaneinfo.hu

Hozzáfűznivalóitok

  • gabrysia: Nem is olvastam a blogot, mert eltűntetek, aztán én is a fb-ról tudtam meg az apartmanházzal kapcs... (2014.07.22. 19:38) Hogy is lett nekünk apartmanházunk?
  • gab07: Jajj, ezeket olvasva elfogott a vágy, hogy nekem is legyen egy macskám. Úgy tudnak hiányzozni azok... (2011.12.10. 08:20) Néhány dolog, amit a macskáktól tanulhatunk
  • Inda Krakkóból: Wow! Gratula :) (2011.10.11. 18:39) Kapcsolatépítés
  • zsoka95: Ha tudnék lengyelül, tuti átköltöznék ZAKOPANÉBA. Erről a hétvégén is megbizonyosodtam. Lehet, ho... (2011.10.03. 21:15) "Ha"
  • Gyopár&Csom: Hát nem hiszem, hogy azt csak úgy polgári kezdeményezés gyanánt lehet nyitni... Meg aztán így is ... (2011.09.01. 17:51) Kommunikáció, mint olyan

Pontos Idő

Látogatóink a világból

free counters

2010.09.19. 10:28 Gyopár&Csom

Hogy indítsunk vidáman egy napot Zakopanéban?

Alapvetően nem árt hozzá egy kis nyelvismeret is, de ha jó kommunikációs képességeid vannak, és ez vonatkozik a mások kommunikációjának jó megfigyelésére is, akkor kis szerencsével egész napra való vidámságot, nevetnivalót össze lehet szedni reggel.

A recept kulcsa: Szállj fel egy megfelelő helyijáratos kisbuszra! Ez a szűk keresztmetszet, hogy ne egy hallgatag sofőrt fogj ki, hanem egy igazi nagydumás górált. Nekem ez tegnap összejött!

Mentem Olcza városrészbe a délelőtti csoportomért. A kisbuszos nem semmi fószer volt. (Alapvetően érdemes tudni, hogy Olcza városrészbe körjáratos buszok közlekednek, így bármelyik oldalán állsz is az utcának, a végállomás ugyanaz.)
Emberünk gátlástalanul szedte fel a szembejövő buszra váró embereket. Ez eddig még nem nagy durranás, élni is kell valamiből.

Aztán az egyik ilyen megállónál jött egy kisbusz szemből is, aki látta a lenyúlást. Nosza lefékeztek egymás mellett, és elbeszélgettek (forgalom magasról ejtve). Emberünk megelőző csapást mérve az alábbi mondattal nyitott (Bocs a nyers változatért, bővebben durvább volt a párbeszéd káromkodásfoka):

- Jól lenyúltam az összes kurva utasod, most szopsz mi?
(Az "összes kurva utas" közben ott ült mögötte...)

Mondjuk a másikat sem kellett félteni, rögtön jelezte, hogy:
- Mit gondolsz, én mit csináltam, te balfasz?

Innen még két percig tartott ez a téma - káromkodás nélkül fele ennyi se lett volna - és igazán azt érezte az ember, hogy nincs harag, mert ahogy a Taxi 3-ban mondják: Ez itt összenépi játék.

A következő megállónál meglátott az utcán pár havert. Nosza kirobbant a kisbuszból, mindenkivel kezet fogott, kicsit kvaterkáztak az élet nagy dolgairól, mi "összes kurva utasként" pedig tűrtük a sorsunk.
Azaz pont az a lényeg, hogy marha jól éreztük magunkat, mert ilyet az ember mediterrán, de inkább Latin-Amerikában lévő országokról tud elképzelni...

Mikor a sofőr érezte, hogy most már menni kéne, visszapattant, és tett egy nem teljesen hamvába holt kísérletet arra, hogy elgázolja a haverjait - mondjuk ők láthatóan gyakorlottan rebbentek szét a kisbusz elől, és mentünk tovább.

Ezek után - bár azon a nem is kicsit rövid szakaszon , amíg egyedül voltam mint utas négyszer kérdezte meg hova megyek - természetesen nekem kellett szólnom, hogy álljon már meg a megállómban. Sietve közölte, hogy csak figyelte, hogy én odafigyelek-e...

Hát, egyszerű ember ide vagy oda, beszédstílus ide vagy oda, én nagyon jókat röhögtem a kisbuszon, és egész nap, ha kellett egy kis vidámság, csak visszagondoltam a reggeli kalandokra, és már is jókedvem volt.

Tanulság: Jó, ha tudod hol kell leszállnod, és csak akkor fogj kezet egy helyi sofőrrel, ha utána időben félre tudsz ugrani a kisbusza elől!

  CSom

2 komment

Címkék: zakopanei látnivalók lengyel érdekes


A bejegyzés trackback címe:

https://zakopane.blog.hu/api/trackback/id/tr882306900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2010.11.19. 13:57:49

Mindig mondtam, hogy a lengyelek hiába nem rokonok semelyik déli néppel, mégis van bennük valami latinos temperamentum, mentalitás... lengyel anya fiaként és rengeteg lengyelt ismerve én már csak tudom :-)
süti beállítások módosítása