Rólunk

Csomor Gabriella és Márton, azaz Gyopi és CSom idegenvezetési, program- és szállásszervezési, tolmácsolási és alap életbeli kalandjai Lengyelországban, Zakopanéban a Tátra fővárosában! Mivel egyre többen kerestek minket szállás, program, stb ügyben az iwiw-en, meg postolva, meg hasonlók, így megadjuk az email cimünket: polandtourism@gmail.com Írjatok nyugodtan! Létrehoztunk egy oldalt is Zakopanéról - böngésszétek azt is nyugodtan: www.zakopaneinfo.hu

Hozzáfűznivalóitok

  • gabrysia: Nem is olvastam a blogot, mert eltűntetek, aztán én is a fb-ról tudtam meg az apartmanházzal kapcs... (2014.07.22. 19:38) Hogy is lett nekünk apartmanházunk?
  • gab07: Jajj, ezeket olvasva elfogott a vágy, hogy nekem is legyen egy macskám. Úgy tudnak hiányzozni azok... (2011.12.10. 08:20) Néhány dolog, amit a macskáktól tanulhatunk
  • Inda Krakkóból: Wow! Gratula :) (2011.10.11. 18:39) Kapcsolatépítés
  • zsoka95: Ha tudnék lengyelül, tuti átköltöznék ZAKOPANÉBA. Erről a hétvégén is megbizonyosodtam. Lehet, ho... (2011.10.03. 21:15) "Ha"
  • Gyopár&Csom: Hát nem hiszem, hogy azt csak úgy polgári kezdeményezés gyanánt lehet nyitni... Meg aztán így is ... (2011.09.01. 17:51) Kommunikáció, mint olyan

Pontos Idő

Látogatóink a világból

free counters

2009.06.18. 16:37 Gyopár&Csom

A Krakkói Főkonzulátusról

 

No akkor egy kis aktuál Lengyelország. Nagy itt a felháborodás, mert be akarják zárni a Krakkóban található Magyar Főkonzuli irodát. Ez persze, mint magyarokhoz, és főleg Johihoz el is jut hozzánk.

Az ok egyszerű: takarékosság kell a válság idején.


 

Mondjuk ez csak egy hülye, irodában ülő könyvelő ötlete lehet. (Bocsi, nem a könyvelőket bántom, csak azt, aki ezt kitalálta.)


 

Lengyelországban Varsóban és Krakkóban van magyar konzul, azaz segítségnyújtás az itt bajba került magyaroknak. (Van tiszteletbeli konzul is, de hogy ő mennyit csinálhat, azt nem tudom, de majd Subi beposztolja ide…)


 

Tudni kell, hogy a magyar turistaforgalom nagy része a Tátrára, Krakkóra, szóval régióra esik. Így érthető, hogy helyben van konzuli segítésnyújtásra lehetőség. Eddig. Ez után majd a varsói kollega lesz az illetékes. Ami szerintem nem fair az ottani konzullal sem egy ekkora országban, de marhára nem fair az itt bajba kerülő magyarokkal szemben sem.

Példának okáért, hogy ne fessük durván az ördögöt a falra, nekem ellopják az útlevelemet. Kell egy új. Ezt a konzuli iroda intézi. Ami a Krakkói Konzulátus bezárása után messzebb lesz, mint hazamenni Budapestre. (Amit egyébként útlevél nélkül elvben nem tudok, persze a gyakorlat más…)


 

A szép az egészben az, hogy a helyi lengyelek morognak, hogy milyen döntés ez, így kitolni a jövőben itt bajba kerülő magyarokkal. Persze írtunk hivatalos levelet, amiben tiltakozunk Johival együtt, mint itt élő magyarok, meg láttam a buszon magyar újságban féloldalas tiltakozó cikket – igaz jobboldali újság volt – de nem hiszem, hogy lesz komoly foganatja.

Félek a Konzulátust, és persze más hasonló helyzetben lévő konzulátusokat be fogják zárni a takarékosság jegyében. (Pl.: Áron mesélte, hogy a Düsseldorfi Magyar Konzulátusra is hasonló intézkedés vár, akkor pedig majd Berlinből jár át az ottani konzul segíteni a rászoruló magyaroknak.

Kissé nem épeszű ötletnek tartom ezt, hogy olyanon spórol az állam, amin nem kéne. De gondolom kultúrált, és nem éppen kultúrált formában is eljut ez a Külügyminisztérium dolgozóihoz.

Ennek ellenére azt hiszem, hogy be fogják zárni ezt a Konzulátust, és majd talán megnyitják, hogy ha látják, hogy ez így szívás. Addig meg reménykedünk, hogy nem lesz semmi konzuli programunk… Meg majd gondolkodhatunk azon is, hogy jövő tavasszal Varsóba, vagy Budapestre menjünk szavazni… Talán utóbbi közelebb van, meg az ismerős is több…


 

CSom

2 komment

Címkék: lengyel érdekes


A bejegyzés trackback címe:

https://zakopane.blog.hu/api/trackback/id/tr21193636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2009.07.01. 18:09:40

Hát, a tb-konzul az elég vegyes kategória. Van aki sokat segít, van aki nem csinál semmit, sajna van olyan is, aki csak kárt okoz.
Itt Lengyelországban 2 tb-konzulunk van, a poznańi nem csinál semmit, a łódźi sokat segít, de főleg kulturális-civilkapcsolati vonalon, nem annyira érdekvédelmi ügyekben. Volt egy harmadik tb-konzulunk is Gdańskban, az a harmadik kategória volt, szerencsére lemondott, miután ügyészségi eljárás indult ellene.
Amúgy a Főkonzulátus bezárásáról én is írtam, elég gáz lesz a helyzet miután lelépek (utánam az özönvíz :s), az utódomat nem irigylem...
A céldátum amúgy augusztus 31.

Inda Krakkóból · http://indawwa.blogspot.com 2009.07.07. 13:14:42

A Krakkói Magyar Klub nevében mi is írtunk egy tiltakozást, természetesen nem reméljük, hogy bármiféle foganatja lesz.
Sőt, tiltakozó akciót is szerveztünk volna, kivonulással meg minden (a média szereti az ilyet), de egyszer a hosszú hétvége miatt nem volt lehetséges, aztán meg kicsúsztunk az időből, ugyanis megkezdődött a nyári uborkaszezon.
süti beállítások módosítása