Rólunk

Csomor Gabriella és Márton, azaz Gyopi és CSom idegenvezetési, program- és szállásszervezési, tolmácsolási és alap életbeli kalandjai Lengyelországban, Zakopanéban a Tátra fővárosában! Mivel egyre többen kerestek minket szállás, program, stb ügyben az iwiw-en, meg postolva, meg hasonlók, így megadjuk az email cimünket: polandtourism@gmail.com Írjatok nyugodtan! Létrehoztunk egy oldalt is Zakopanéról - böngésszétek azt is nyugodtan: www.zakopaneinfo.hu

Hozzáfűznivalóitok

  • gabrysia: Nem is olvastam a blogot, mert eltűntetek, aztán én is a fb-ról tudtam meg az apartmanházzal kapcs... (2014.07.22. 19:38) Hogy is lett nekünk apartmanházunk?
  • gab07: Jajj, ezeket olvasva elfogott a vágy, hogy nekem is legyen egy macskám. Úgy tudnak hiányzozni azok... (2011.12.10. 08:20) Néhány dolog, amit a macskáktól tanulhatunk
  • Inda Krakkóból: Wow! Gratula :) (2011.10.11. 18:39) Kapcsolatépítés
  • zsoka95: Ha tudnék lengyelül, tuti átköltöznék ZAKOPANÉBA. Erről a hétvégén is megbizonyosodtam. Lehet, ho... (2011.10.03. 21:15) "Ha"
  • Gyopár&Csom: Hát nem hiszem, hogy azt csak úgy polgári kezdeményezés gyanánt lehet nyitni... Meg aztán így is ... (2011.09.01. 17:51) Kommunikáció, mint olyan

Pontos Idő

Látogatóink a világból

free counters

2011.03.23. 20:44 Gyopár&Csom

Zakopane falu II.

Kalandjaink sora végeláthatatlan, és Zakopane bár 26 000 lakosú (vagy más források szerint 35 000) rendre egy nagy falu hatását teszi ránk. Még jó, hogy a helyiek nem tudnak magyarul, mert ezért megnyúznának... Álljon itt egy két példa.

Elromlott a mosógépünk, erről Marci írt is a minap. Mikor kimondta rá a halálos ítéletet a szerelő, Marci már átkalkulálta az anyagiakat, én meg a szóba jövő boltokat, és a sorrendben a legesélyesebb boltot a végére hagytam, hogy ne kelljen kétszer menni oda.
A módszer ugyanis az, hogy bemegy, körülnéz, megjegyez, majd a többi bolt választékával összehasonlít, így amikor az utolsóban megtaláltuk a megfelelőt, tudtuk, hogy máshol sem lesz jobb árban.  

Már a bolt is megérdemel néhány szót: kinézetre, olyan mint egy lepukkant keravill, vagy talán egy kicsit rosszabb. Romos szocreál épület, hámló linóleummal és mocskos falakkal, 50-es, 60-as éveiket töltő öregurakkal, akik kinyúlt pamut trénigben és foltos polóban szolgálnak ki, és egy-két fiatalabb férfi suhogó tréningben és izompolóban. A kiszolgálás viszont jobb, mint a Hiltonban, kedvesek, értenek hozzá, és akár 15 gépet is hajlandóak leelemelni a polcról, kicsomagolni, stb. S mindezt zokszó nélkül, ráadásul ingyen szállítanak házhoz és ingyen be is szerelik, a régi gépet meg el is viszik. E szolgáltatásokat tavaly már élveztük, amikor náluk vettük a sütőt. 

Most is elég gyorsan sikerül kiválasztani az igazit, majd az emletere sétáltunk kifizetni. Itt beütötte  a gépbe az összeget a főnök, és már húzta is le a bankkártyát, mikor láttam hogy 9 plz-vel kevesebbet írt be, hát szóvá tettem. Erre a válasz visszakézből jött
"A kedvezményt az Úr kapta, mert tud magyarul."
Marci mindvégig egy szót sem szólt eddig, erre is csak elmosolyodott. Én is kész voltam a válasszal, hogy talán ez a visszatérő vásárlóknak járó kedvezmény.
"Igen, igen - mondta a fickó - na és hogy működik a sütő, megbarátkozott-e azzal, hogy elektromos, és nem gázos, ahogy szerette volna? "
Leesett az állam. Azt a sütőt jó 4 hónapja vettük, és ő emlékszik ... nem semmi. 

A másik eset a 80 fős idegenvezetős csapatnál eset meg velem. Jó egy hetet szántam rá hogy kedvezményes jegyeket szerezzek a csapatnak a Gubałówkára, mert valamikor adak ilyet is. De mint kiderült a központban kell kérvényezni, aztán ha összeül az elnökség és döntenek, akkor lesz döntés, ami vagy ilyen, vagy olyan, de mostanában nem ülnek össze stb.
Szóval elvesztem a bürokrácia útvesztőiben, és nem lett kedvezmény. Feladtam.
A jegypénztárnál a pénztáros néni mosollyal az arcán üdvözölt, és az alábbi beszélgetés zajlott le köztünk:
- Jól emlékszem rá Kedveském, hogy Magácska tud magyarul?
- Igen.
- Akkor kérem fordítsa le nekem ezt a néhány sort, mert megyek Magyarországra a barátnőmhöz, és szeretném neki ezt meg írni.
- Persze semmi gond.
- No, és hány jegy kell?
- 80 normál. Ha csak az utaskísérőknek, idegenvezetőnek, meg a buszsofőrnek nem lehetne valami kedvezményt kapni. - próbálkoztam. 
- Jó akkor adok 69 normált, meg 11 kedvezményest.
- ???

Nem nagyon értettem, de már nyomtatta is a jegyeket. Aztán jót kacagtam rajta. Ez az igazi bartell: fordítás kedvezményes jegyért. :) 

   Gabi

1 komment

Címkék: mindennapi feladatok lengyel érdekes


A bejegyzés trackback címe:

https://zakopane.blog.hu/api/trackback/id/tr32766190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inda Krakkóból · http://indawwa.blogspot.com 2011.03.23. 21:45:54

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a zakopaneiek befogadtak titeket.
süti beállítások módosítása