Rólunk

Csomor Gabriella és Márton, azaz Gyopi és CSom idegenvezetési, program- és szállásszervezési, tolmácsolási és alap életbeli kalandjai Lengyelországban, Zakopanéban a Tátra fővárosában! Mivel egyre többen kerestek minket szállás, program, stb ügyben az iwiw-en, meg postolva, meg hasonlók, így megadjuk az email cimünket: polandtourism@gmail.com Írjatok nyugodtan! Létrehoztunk egy oldalt is Zakopanéról - böngésszétek azt is nyugodtan: www.zakopaneinfo.hu

Hozzáfűznivalóitok

  • gabrysia: Nem is olvastam a blogot, mert eltűntetek, aztán én is a fb-ról tudtam meg az apartmanházzal kapcs... (2014.07.22. 19:38) Hogy is lett nekünk apartmanházunk?
  • gab07: Jajj, ezeket olvasva elfogott a vágy, hogy nekem is legyen egy macskám. Úgy tudnak hiányzozni azok... (2011.12.10. 08:20) Néhány dolog, amit a macskáktól tanulhatunk
  • Inda Krakkóból: Wow! Gratula :) (2011.10.11. 18:39) Kapcsolatépítés
  • zsoka95: Ha tudnék lengyelül, tuti átköltöznék ZAKOPANÉBA. Erről a hétvégén is megbizonyosodtam. Lehet, ho... (2011.10.03. 21:15) "Ha"
  • Gyopár&Csom: Hát nem hiszem, hogy azt csak úgy polgári kezdeményezés gyanánt lehet nyitni... Meg aztán így is ... (2011.09.01. 17:51) Kommunikáció, mint olyan

Pontos Idő

Látogatóink a világból

free counters

2009.12.30. 16:29 Gyopár&Csom

Karácsony lengyel-magyar módra

Erősen gondolkodtam, hogy hát utaztunk, karácsonyoztunk, meg családoztunk, és erről írni illenék. No de mindenki ezt csinálta, szóval lehet hogy nem szögezne a monitorhoz egy ilyen bejegyzés. Aztán született a gondolat, hogy összeszedjem miben is más a mi Karácsonyunk.

Édesanyám lengyel és mivel a Karácsonyt az asszonyok szervezik, főzik és díszítik... általában. Persze ismerek férfiakat, aki részt vesznek benne, de nálunk Mami a főszervező. Szóval, bár Magyarországon éltünk, a Karácsonyunk mindig lengyel volt. Meg is lepődtem kiskoromban, hogy másoknál nincs szalma az terítő alatt ilyenkor.  Hát akkor kezdjük... és ha valamit kihagyok, majd Mami, aki rendszeres olvasóm, remélem kiegészíti.

A karácsony nálunk dec.24 -én általába 18 körül kezdődik, amikor a kis család összegyűlt (13 fő), az ostyatöréssel. Mindenki kap egy kis darab ostyát, és előbb a családfőnk Papa :) mond szépeket, aztán mindenki mindekinek jót kíván és törünk egymás ostyájából, csak azt lehet megenni, amit mástól kap az ember. Jó nagy kavarodás van ilyenkor. 
Az asztalon már gőzölögnek az ételek, 12 ételnek kell legalább lennie, melyeket nem egyszer külön szakácskönyvekben gyűjtenek össze a kiadók ("Taradicionális Lengyel Karácsonyi Ételek" címen), de egyikben sem lehet hús. Hisz dec. 24 böjti nap, csak az éjféli mise után lehet húst enni, akkor is bigosszal (olyan mint a székely káposzta csak 100* jobb)  illik kezdeni. :) Van itt gombaleves, vörös borszcz (céklaleves), bab, kutja (mákos gabona), pierogi (barátfüle szerűség), rántott hal, görög hal, ... stb. és hegyni édesség.
Az asztalon, a terítő alatt kell lennie a szénának, amely Jézus jászolára emlékeztet minket. No meg az összes állatot el kell látni finomságokkal vacsora előtt/után, de mindenképpen éjfél előtt, mert évente egyszer ekkor tudnak emberi nyelven megszólani, és kibeszélhetik gazdájukat az állatok tanácsán. A etetés mellett nyitva is hagyjuk a kenel ajtaját, hogy pl. Buksi (golden retriver) el tudjon menni a tanácskozásra.
Vacsora alatt mindenki, na jó a kiskorúak, türelmetlenül várják az ajándékbontást, amit nálunk az angyalok hoznak. Mikor a vének tanácsa úgy dönt, hogy eleget kínozták őket, azaz eleget ettek, akkor el lehet kezdeni az ajándékbontást...

Természetesen mi is fejlesztünk évről éve, pl. mióta nővérem férjhez ment, Sógór ételremekeit és Anyósa sütijeit is élvezhetjük, no meg a gyerekek már betlehemezni is szoktak ... de ez már a magyar vonal.
Bár nálunk nehéz ezt szétválogatni.

  Gyopi

Szólj hozzá!

Címkék: lengyel izek


A bejegyzés trackback címe:

https://zakopane.blog.hu/api/trackback/id/tr321633058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása