Rólunk

Csomor Gabriella és Márton, azaz Gyopi és CSom idegenvezetési, program- és szállásszervezési, tolmácsolási és alap életbeli kalandjai Lengyelországban, Zakopanéban a Tátra fővárosában! Mivel egyre többen kerestek minket szállás, program, stb ügyben az iwiw-en, meg postolva, meg hasonlók, így megadjuk az email cimünket: polandtourism@gmail.com Írjatok nyugodtan! Létrehoztunk egy oldalt is Zakopanéról - böngésszétek azt is nyugodtan: www.zakopaneinfo.hu

Hozzáfűznivalóitok

  • gabrysia: Nem is olvastam a blogot, mert eltűntetek, aztán én is a fb-ról tudtam meg az apartmanházzal kapcs... (2014.07.22. 19:38) Hogy is lett nekünk apartmanházunk?
  • gab07: Jajj, ezeket olvasva elfogott a vágy, hogy nekem is legyen egy macskám. Úgy tudnak hiányzozni azok... (2011.12.10. 08:20) Néhány dolog, amit a macskáktól tanulhatunk
  • Inda Krakkóból: Wow! Gratula :) (2011.10.11. 18:39) Kapcsolatépítés
  • zsoka95: Ha tudnék lengyelül, tuti átköltöznék ZAKOPANÉBA. Erről a hétvégén is megbizonyosodtam. Lehet, ho... (2011.10.03. 21:15) "Ha"
  • Gyopár&Csom: Hát nem hiszem, hogy azt csak úgy polgári kezdeményezés gyanánt lehet nyitni... Meg aztán így is ... (2011.09.01. 17:51) Kommunikáció, mint olyan

Pontos Idő

Látogatóink a világból

free counters

2009.10.21. 20:32 Gyopár&Csom

Étterem vizsla VII. - Owczarnia

 Sziasztok!

Mivel a blog olvasottsági rekordokat döntöget, meg hát láthatóan sokan jöttök a hosszú hétvégére Zakopanéba, ezért itt az ideje leporolni ezt a rovatot.
Nem is akármivel, hanem a helyi kedvencünkkel, melynek már elég rég késik a megírása. De mint tudjuk, ami késik, nem múlik!

Szóval. Restauracja Owczarnia - regionális étterem. Bezony ez igazi górál hangulatot árasztó, helyi (tátrai) jellegű étterem. Méghozzá a javából. Ha jól emlékszem valamikor még a nyár elején próbáltuk ki, de azóta többször voltunk már ott, néha csoportokat is merészeltünk odavinni.
Könnyen megtalálható, nagyjából a Krupówki (sétáló utca) közepe táján van, egy jobb kézre nyíló utca legelején. (Az utca kicsivel van feljebb, mint a Meki...)

Lássuk hát a medvét!

Ha az ember szereti a górál kosztot - húst hússal, sok zsírral - akkor már beléptekor meggyőzi a hely, ugyanis az első tíz méteren a grill mellett halad el. Ezen hihetetlen mennyiségben sülnek a saslikok, kolbászok, hurkák, szalonnák, csülkök és még rengeteg gusztaság.

Maga az étterem - mint minden helyi típusú - alapvetően fából van berendezve. Kellemes hangulatot árasztanak a vastag gerendák, és a szintén egyszerű fa asztalok és padok. A pincérek is górál népviseletbe vannak öltöztetve, és még az étlap is fokosra van felszerelve. Az embernek olyan érzése van, hogy egy gazdag parasztháznál jár, ahol nagyon megbecsülik a vendéget.

Az étlep elég bőséges - bár vegetáriánusoknak kissé talán szűk lesz a választék. Pár dolgot kiemelnék:
- Mesteri a tálalás. Fatálon adják az ételt - és bár a nagy tálon kevésnek tűnik, valójában sokszor kellett már csomagoltatni. Szóval bőségesek és finomak!
- Társaságoknak kimondottan ajánlom a többszemélyes tálakat. Mi egyszer Gabival ettünk egy kétszemélyes tálat. Ha nem ücsörögtünk volna ott vagy három órát, nem birkóztunk volna meg vele. Nemrégiben pedig 6 életerős labdarúgó játékvezető férfiú és négy csinos hölgy kísérőjük (10 fő) nem bírt el egy nyolc személyes tállal, amit ráadásul lángolva tálaltak.
- Köretek: KRUPLI! Aki szereti a burgonyát, az itt jól jár. Gabi a serpenyőben szalonnával és hagymával összesütött verzióra esküszik, én viszont általában az alufoliában megsütött, és fokhagymás brindzával tálalt változat mellett teszem le a voksom. Egy szó, mint száz, a krumplijaik ott vannak a szeren.

Nem feledkezhetünk meg a körítésről sem.
Természetesen minden este górál zenekar játszik. Aki még nem hallott ilyet, azoknak azért azt ajánlom, hogy ne a közelükbe üljenek le. (Van emelet is, oda kevésbé hallatszik fel a vonyításuk...)
Pincérek. No, ez külön állatfaj errefele. Baromi közvetlenek, az embernek az az érzése, hogy tényleg górál parasztifjak és -hölgyek szolgálnak fel. Mindemellett maximálisan kedvesek, türelmesek, de van egy egyszerű, bumburnyák hangulatuk, amit én nagyon szeretek. Mindenesetre a mesterkéltség nagyon távol áll tőlük.
Egyszer Gabival egy csoportot (17 fő) vittünk oda. Gabinak ki kellett mennie, így nekem kellett 17 személyre leadnom a teljes rendelést. Lengyelül... Vagy inkább persze górálul kellett volna. Izzadt a pincér, de én is. A srácon láttam, hogy nem ezt képzelte el, mikor felkelt aznap reggel, de látta rajtam, hogy én is küzdök. Szóval vette a lapot, és végül már röhögtünk mindenen.
Ennek a sztorinak a folytatása, hogy amikor kihozta a rendelt étkeket, "átszólt" a szomszéd asztalnál dolgozó kollegának, nem-e segítene be neki. Igazából az átszólás is olyan átordítás volt, hogy ketten félrenyeltek az asztalnál, de a válasz. Nem értettem teljesen - de lényegében pincérünkkel nem túl finoman közölte a kollega, hogy nem segít, mert van más dolga is.
Igazából ez így elsőre akár rémisztően is hangozhat, de merem állítani, hogy jól jönnek ki ezek a szituációk, az ember érzi, hogy él a hely, azt meg eddig is tudtuk, hogy a górálok egyszerű emberek. (A szó jó értelmében természetesen.)

Szóval mindent egybevetve én bátran ajánlom / ajánljuk a helyet mindenkinek. Aminek egyébként a jelentése magyarul: Birkaól!

Végezetül álljon itt a cím: Restauracja Owczarnia, Zakopane, Ulica Krupówki 26. 
És a weblapja - tessék képeket nézegetni: www.owczarnia.com.pl

    CSom

1 komment

Címkék: zakopanei látnivalók lengyel izek


A bejegyzés trackback címe:

https://zakopane.blog.hu/api/trackback/id/tr141466238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KatiJoci 2009.10.23. 11:19:43

Mi szeptember végén voltunk Zakopanéban, és hosszas nézelődés után e mellett az étterem mellett döntöttünk. Nem bántuk meg. ( bár a gorálok akkor éppen nem zenéltek )
Mi délután voltunk, mert este nem lehetett beférni egyik nap sem.
Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, a fűszerezésük teljesen más mint a magyar, de finom.
süti beállítások módosítása