Rólunk

Csomor Gabriella és Márton, azaz Gyopi és CSom idegenvezetési, program- és szállásszervezési, tolmácsolási és alap életbeli kalandjai Lengyelországban, Zakopanéban a Tátra fővárosában! Mivel egyre többen kerestek minket szállás, program, stb ügyben az iwiw-en, meg postolva, meg hasonlók, így megadjuk az email cimünket: polandtourism@gmail.com Írjatok nyugodtan! Létrehoztunk egy oldalt is Zakopanéról - böngésszétek azt is nyugodtan: www.zakopaneinfo.hu

Hozzáfűznivalóitok

  • gabrysia: Nem is olvastam a blogot, mert eltűntetek, aztán én is a fb-ról tudtam meg az apartmanházzal kapcs... (2014.07.22. 19:38) Hogy is lett nekünk apartmanházunk?
  • gab07: Jajj, ezeket olvasva elfogott a vágy, hogy nekem is legyen egy macskám. Úgy tudnak hiányzozni azok... (2011.12.10. 08:20) Néhány dolog, amit a macskáktól tanulhatunk
  • Inda Krakkóból: Wow! Gratula :) (2011.10.11. 18:39) Kapcsolatépítés
  • zsoka95: Ha tudnék lengyelül, tuti átköltöznék ZAKOPANÉBA. Erről a hétvégén is megbizonyosodtam. Lehet, ho... (2011.10.03. 21:15) "Ha"
  • Gyopár&Csom: Hát nem hiszem, hogy azt csak úgy polgári kezdeményezés gyanánt lehet nyitni... Meg aztán így is ... (2011.09.01. 17:51) Kommunikáció, mint olyan

Pontos Idő

Látogatóink a világból

free counters

2009.07.29. 14:52 Gyopár&Csom

A lengyel-magyar barátság krumplija

Ma gátlástalanul irhatok kajáról, mert olyan hasmenésem volt az éjjel, meg délelőtt is, hogy nincs veszéllyel a klaviatúrára az hogy étkekről irok, és csöpög a saját nyálam...

Szóval. Az alap az, hogy szeretjük mindketten a krumplis ételeket - no ja, Gabinak is meg nekem is csörög valamennyi minimális tót vér az ereinkben - és hát ugyebár Lengyelország Téli Fővárosa (röviditve: Zakopane) hemzseg a krupliételekben. Tehát jó nekünk. Hogy nektek is jó legyen, most megosztok egy receptet veletek, ami többé kevésbé saját találmány, vagy legalább is sok jóféle krumplis kaja ötvözete.

Ime a recept (Gabira, meg rám szabva = kb 2 fő...):

Végy egy kilogramm krumplit. (Tök jó erre az újkrumpli, de a régi sem megvetendő...) Héjában főzd meg. Amig fő fogj egy szép tömb (nálunk épp házi mangalica zsir)szalonnát, és izlés szerinti mennyiségben vágj belőle szeleteket, amiket kockázz fel. Három fej hagymát a megpucolás és a megsiratás után/közben félkarikákra szeletelj. A megfőtt krumplit hámozd meg, majd kockázd fel. Serpenyőben (közben sört* kortyolgatva) süsd üvegesre a szalonnát, majd dobd hozzá a hagymát, végül pedig a kruplit. Addig süsd ezt az egyveleget sűrűn forgatva, amig a krupliknak a széle el nem lezd foltokban aranybara szinben pompázni. Ekkor vedd le a gázról és fogyasztható. Aludttejjel vagy kefirrel meglocsolva még jobb! (Lehet fűszerezni sütés közben - asszony a provance-i fűszerre esküszik e tekintetben - de szerintem jó ez magában is.)

*: A sör szó szabadon cserélhető más italok nevére. Minőség és mennyiség rátok bizva...

Hát persze nem egy Norbi Update kaja, de szerencsére itt vannak megfelelő hegyek, ahol le lehet mozogni kellemesen a keletkező felesleget...

A családi keresztelő szertartáson a LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG KRUMPLIJA nevet kapta. Jó étvágyat hozzá!

   CSom

Szólj hozzá!

Címkék: receptklub lengyel izek


A bejegyzés trackback címe:

https://zakopane.blog.hu/api/trackback/id/tr211275687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása