Ma gátlástalanul irhatok kajáról, mert olyan hasmenésem volt az éjjel, meg délelőtt is, hogy nincs veszéllyel a klaviatúrára az hogy étkekről irok, és csöpög a saját nyálam...
Szóval. Az alap az, hogy szeretjük mindketten a krumplis ételeket - no ja, Gabinak is meg nekem is csörög valamennyi minimális tót vér az ereinkben - és hát ugyebár Lengyelország Téli Fővárosa (röviditve: Zakopane) hemzseg a krupliételekben. Tehát jó nekünk. Hogy nektek is jó legyen, most megosztok egy receptet veletek, ami többé kevésbé saját találmány, vagy legalább is sok jóféle krumplis kaja ötvözete.
Ime a recept (Gabira, meg rám szabva = kb 2 fő...):
Végy egy kilogramm krumplit. (Tök jó erre az újkrumpli, de a régi sem megvetendő...) Héjában főzd meg. Amig fő fogj egy szép tömb (nálunk épp házi mangalica zsir)szalonnát, és izlés szerinti mennyiségben vágj belőle szeleteket, amiket kockázz fel. Három fej hagymát a megpucolás és a megsiratás után/közben félkarikákra szeletelj. A megfőtt krumplit hámozd meg, majd kockázd fel. Serpenyőben (közben sört* kortyolgatva) süsd üvegesre a szalonnát, majd dobd hozzá a hagymát, végül pedig a kruplit. Addig süsd ezt az egyveleget sűrűn forgatva, amig a krupliknak a széle el nem lezd foltokban aranybara szinben pompázni. Ekkor vedd le a gázról és fogyasztható. Aludttejjel vagy kefirrel meglocsolva még jobb! (Lehet fűszerezni sütés közben - asszony a provance-i fűszerre esküszik e tekintetben - de szerintem jó ez magában is.)
*: A sör szó szabadon cserélhető más italok nevére. Minőség és mennyiség rátok bizva...
Hát persze nem egy Norbi Update kaja, de szerencsére itt vannak megfelelő hegyek, ahol le lehet mozogni kellemesen a keletkező felesleget...
A családi keresztelő szertartáson a LENGYEL-MAGYAR BARÁTSÁG KRUMPLIJA nevet kapta. Jó étvágyat hozzá!
CSom
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.