Rólunk

Csomor Gabriella és Márton, azaz Gyopi és CSom idegenvezetési, program- és szállásszervezési, tolmácsolási és alap életbeli kalandjai Lengyelországban, Zakopanéban a Tátra fővárosában! Mivel egyre többen kerestek minket szállás, program, stb ügyben az iwiw-en, meg postolva, meg hasonlók, így megadjuk az email cimünket: polandtourism@gmail.com Írjatok nyugodtan! Létrehoztunk egy oldalt is Zakopanéról - böngésszétek azt is nyugodtan: www.zakopaneinfo.hu

Hozzáfűznivalóitok

  • gabrysia: Nem is olvastam a blogot, mert eltűntetek, aztán én is a fb-ról tudtam meg az apartmanházzal kapcs... (2014.07.22. 19:38) Hogy is lett nekünk apartmanházunk?
  • gab07: Jajj, ezeket olvasva elfogott a vágy, hogy nekem is legyen egy macskám. Úgy tudnak hiányzozni azok... (2011.12.10. 08:20) Néhány dolog, amit a macskáktól tanulhatunk
  • Inda Krakkóból: Wow! Gratula :) (2011.10.11. 18:39) Kapcsolatépítés
  • zsoka95: Ha tudnék lengyelül, tuti átköltöznék ZAKOPANÉBA. Erről a hétvégén is megbizonyosodtam. Lehet, ho... (2011.10.03. 21:15) "Ha"
  • Gyopár&Csom: Hát nem hiszem, hogy azt csak úgy polgári kezdeményezés gyanánt lehet nyitni... Meg aztán így is ... (2011.09.01. 17:51) Kommunikáció, mint olyan

Pontos Idő

Látogatóink a világból

free counters

2009.07.15. 14:35 Gyopár&Csom

No akkor bacówkázzunk!

Szóval már annyit irtam róla. Mikor megleltem nem mentem be, mikor megkerestem zárva volt, és mikor nem kerestem belébotlottam.

Tehát szombaton a Koscielisko-völgyben találtunk Gabival egy működő bacówkát. A bacówka egy sajtkészitő műhely, és mivel errefele a legjellemzőbb népi kaják egyik legfontosabbika a sajt, ezért az ilyen nyilvános műhelyek is népszerűek.

A völgyben felfele haladva leltünk rá a kis faházra. Jellegzetessége, hogy nem csak a kéményén, de kicsit az ajtaján is jön ki a füst, és olyan az egész, mintha szinte kizárólag teteje lenne. Sajna azonban az előttünk álló turisták felhúzták a nénit, aki ott dolgozott, igy olyan perlekedős hangulatban volt, hogy inkább nem kérdeztünk semmit, csak jól körülnéztünk. (Melózott ott amúgy két górál férfi is, de olyan némák voltak, mint az ajtófélfa...)
Igaz a néni helyettük is perlekedett a turistákkal. Az egyik szerintem szándékosan kötözködött - nem tettszett neki, hogy az aludtejet műanyag eldobható pohárban kapja, és nem mives kis köcsögben. (Szerintem csak dohogó górál öregasszonyt akart látni.) A következő turista szerint Zakopanéban olcsóbb a sajt, és nem érti hogy akkor itt a termelőnél miért ilyen drága. Na ettől nénink aztán teljesen kijött a sodrából, és élénken elmondta a zakopanei sajtpiacosokat mindennek, és hogy azok nem általlanak csalni a recepttel bezzeg az övé mennyivel jobb!
Szóval ekkor nem próbálkoztunk...

Visszafele jövet azonban nyugalom lengte körül a kis házikót, és a nénit is csendes, békés, már-már nagymamás (jóféle) hangulatban találtuk. (A két férfit sehol, mert kiderült, hogy épp fejni vannak. Minden nap kétszer - hajnali és délután 4-kor fejik meg a nyájat.) Fontos, hogy a néni szerint a tradicionális lengyel, tátrai sajt, az oscypek, csak juhtejből készülhet.

A néni mesélt nekünk a sajtkészitésről. A tejet 36 fokosan beoltják az oltókultúrával - ezt szénát még nem evett borjú gyomrából nyerik - és ettől kialakul egy szép massza. Ez a bundz névre hallgat errefelé. Ezt besózzák, és még állni hagyják, majd kész a gyurmaszerű sajt.
Idáig elvben eléggé a sajtkészités hagyományos leirását olvashattátok elnagyolva. De innen a tradicionális tátrai hagyományok következnek.

Szóval ezt a gyúrható masszát formákba nyomják, és kis állás után - nem sikerült a néniből kiszedni - már ki is veszik. Ennek köszönhetik a különböző zakopanei sajtok érdekes alakjukat.
Ezt követi a füstölés. Ennek módja, hogy a kis faházikó egyik oldalán egy 30-40 cm mély kb 1-2 négyzetméteres mélyedés van. Ezt szépen kirakták kövekkel, és ebben van megrakva a tűz. Azaz inkább nagyon finoman parázsló tüzecske. Ennek a füstje száll fel, és a felette lévő polcokon sorakozó sajtokat füstöli. A kis sajtok egy napig, mig a nagyok 3-4 napig vannak a füstön. Mint kiderült, ennek folyamatosan égnie kell a megfelelő intenzitással, azaz a sajtkészitőknél valaki mindig ébren van.
Persze van olyan is, hogy fehér sajtot lát az ember a sajtárusoknál, hiszen nem az összes sajtot füstölik.

Végül vettünk 2 zlotyiért egy fehér sajtot - tény a zakopanei piacon ez 1 zlotyi lett volna. Amúgy jó volt, de valószinűleg nem kétszer olyan jó, mint ha a piacon szereztük volna.

Ha erre jártok, ne hagyjátok ki a sajtpiacot - nem nehéz eltéveszteni, mert a sétálóutca alján van. A piacon ezerféle kis és nagy, füstölt és füstöletlen sajtot vehettek juh, kecske vagy éppen tehéntejből készitve. Sőt, az öreg sajtárús nénikék általában tudnak pár szót is magyarul - pont úgy mondják, hogy "KÉCSKE" mint Tom Hanks a Terminál cimű film egyik legjobb jelenetében - és e mellett végigkóstoltatják az összes terméket, hogy a legjobbat választhassátok ki!

Szóval, jó étvágyat!

   CSom

1 komment

Címkék: zakopanei látnivalók lengyel izek


A bejegyzés trackback címe:

https://zakopane.blog.hu/api/trackback/id/tr711247523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pemehung 2009.07.16. 06:01:21

Kedves Csomor Gabriella és Márton!

Nagyon megörültem, amikor rátaláltam a blogotokra, nagyon jókat írtok, csak így tovább, sok sikert! :)

Azért is írok, mert tulajdonképpen a segítségeteket szeretném kérni a következő ügyben.

A családommal (férjem, 2 éves kisfiunk és én) Zakopane-ba szeretnénk költözni szept.től vagy okt.től. Hogy miért? Hát a szimpla szimpátia miatt, amit a hely tesz az emberekkel...! ;) Épp ezért hosszútávon maradnánk kint, évekig, esetleg még tovább...

Most már az ezzel kapcsolatos teendők végére értünk és egyben elérkeztünk a legfontosabbhoz: lakást/házat szeretnénk hosszútávra bérelni.

Interneten próbálkozunk, bevallom, nem könnyű. Úgy tapasztaltam, hogy ez egy elég szokatlan szituáció, meg is lepődnek rendesen kint, mikor kérdezik, hogy miért ilyen hosszú távra. Egyelőre 1 évre keresünk lakást, nem merünk hosszabb időre bérelni egyfajta lakást.

A kérdésem a következő lenne: esetleg volna arra lehetőség, hogy a Ti segítségetekkel találjunk lakást? :) Mi mindenképp kimennénk július végén-augusztus elején pár napra körülnézni...

Már találtunk is 1-2 lakást meg irodát, ahol jó kis lakások vannak, de sajnos biztos vagyok benne, hogy ott helyben az igazi körülnézni, az meg csak úgy magunktól nehezen fog menni...épp ezért lenne jó, ha valaki olyannal néznénk körül, akikkel gyorsabban körbe tudunk kérdezni.

Angolul felsőfokon beszélek, de úgy vettem észre, itt nem árt a lengyel is. Még csak pár hónapja tanulok lengyelül, egy ideje pedig csak magamtól, hááát... :)

Nekünk rengeteget segítene, ha lenne magyar segítségünk a lakás ügyintézésének lekommunikálásában.

Ha esetleg még abban is tudnátok segíteni, hogy ott helyben előre körbeérdeklődnétek, hogy milyen lakások kiadók hosszú távra - mert ugye nem minden van fent az interneten és nem minden lengyel beszél angolul -, azért még inkább hálásak lennénk!

Természetesen nem kérnénk ingyen a segítségeteket!

Fontoljátok meg, nagyon remélem, hogy valamit össze tudunk hozni. :)

Elnézést, ha esetleg kicsit tolakodóra sikerült volna a levelem, a legkevésbé sem ez volt a célom, csak próbáltam néhány sorba a lényeget belesűríteni.

Amennyiben benne vagytok, megadom az email címem, folytassuk inkább ott a levelezést:
timea.tarczali@coolvalley.eu

Várom a válaszotokat!

Nagyon köszönöm!!

Szép napot odakint! :)

Üdv,
Tarczali Tímea Éva
süti beállítások módosítása