Rólunk

Csomor Gabriella és Márton, azaz Gyopi és CSom idegenvezetési, program- és szállásszervezési, tolmácsolási és alap életbeli kalandjai Lengyelországban, Zakopanéban a Tátra fővárosában! Mivel egyre többen kerestek minket szállás, program, stb ügyben az iwiw-en, meg postolva, meg hasonlók, így megadjuk az email cimünket: polandtourism@gmail.com Írjatok nyugodtan! Létrehoztunk egy oldalt is Zakopanéról - böngésszétek azt is nyugodtan: www.zakopaneinfo.hu

Hozzáfűznivalóitok

  • gabrysia: Nem is olvastam a blogot, mert eltűntetek, aztán én is a fb-ról tudtam meg az apartmanházzal kapcs... (2014.07.22. 19:38) Hogy is lett nekünk apartmanházunk?
  • gab07: Jajj, ezeket olvasva elfogott a vágy, hogy nekem is legyen egy macskám. Úgy tudnak hiányzozni azok... (2011.12.10. 08:20) Néhány dolog, amit a macskáktól tanulhatunk
  • Inda Krakkóból: Wow! Gratula :) (2011.10.11. 18:39) Kapcsolatépítés
  • zsoka95: Ha tudnék lengyelül, tuti átköltöznék ZAKOPANÉBA. Erről a hétvégén is megbizonyosodtam. Lehet, ho... (2011.10.03. 21:15) "Ha"
  • Gyopár&Csom: Hát nem hiszem, hogy azt csak úgy polgári kezdeményezés gyanánt lehet nyitni... Meg aztán így is ... (2011.09.01. 17:51) Kommunikáció, mint olyan

Pontos Idő

Látogatóink a világból

free counters

2011.09.20. 14:54 Gyopár&Csom

Savazom a szülővárosom

Keresztvíz levétel következik. Alapos munkát fogok végezni, Budapest lesz a szenvedő alany, ezen belül is a parkolás, s mindez turisztikai szemszögből. Nincs okom rá, hogy kíméletes legyek, s nem is leszek az. E mellett szubjektíven felmagasztalom a zakopanei rendszert.

Azaz dühöngeni fogok - pusztába kiálltó szóval... Akinek nincs kedve, ne nyomja meg a gombot...

Csoporttal mentünk Budapestre a hétvégén. Mi szerveztük, mi találtuk ki az alapötleteket is. A terv az volt, hogy a Hősök terén leszállunk a buszról, mindenféle dolgok érintésével átmegyünk a várig, és ott szállunk vissza a buszra.

A busz a Hősök terénél parkolt volna, és onnan jött volna értünk a megfelelő időben. Az hamar kiderült, hogy ez nem fog menni, hiszen a Hősök terén a Nemzeti Vágta előkészületei fogadtak. OK - átszervezünk, van ilyen. Megyek Budára a vár környékére a sofőrrel, és keresünk helyet.

A Várban közel 1500 ft/óra a parkolás. Gondoltuk lesz jobb is. Még egyébként ezzel az árral sincs bajom, ismerve a krakkói buszparkoló tarifáit. (A Wawel alatt...)

Következő célpont Ybl Miklós tér. 3 perc a sikló, ott a Dunakorzó, éttermek is, miegymás, szóval ideális elhelyezkedés, normál ár. (400 Ft/óra) És akkor most kezdődik a horror...

Leszállunk a sofőrrel, magyar pénz nincs nálam. (Lehet, hogy ez súlyos vétség, de külföldiként érkeztem bizonyos szempontból, és ami volt, azt odaadtam Gabinak, amikor szétváltunk.)
Semmi baj, biztosan van automata. Első blikkre sehol. Jól van, mondom a sofőrnek, hogy ha jön parkolós, akkor kérjen türelmet, megkérdezem hol lesz itt ATM. Első boltba be, kapom az infot: Batthyány tér vagy Gellért tér. Szemöldök kicsit felszalad, de ez van.
Vissza a sofőrhöz, közben találkozom a menyétképű parkolóssal. Kérdezem a sofőrt, hogy mi volt. Mondja siessek, mert megbüntet a parkolós, és 5 €-t kér óránként. (400 Ft helyett mer ennyit kiszedni a külföldiből. Természetesen zsebre...)

Jó van mondom, akkor nem rohangászunk, használom a bankkártyámat, és veszek azzal jegyet. Nem lehet. Az automata ugyanis megalázóan közli a magyar dombornyomott kártyámra, hogy "rossz kártya". Nem az a rossz, hanem a jegykiadó gép, de mindegy. Teszek egy hamvába holt kisérletet a lengyel kártyámmal, persze az is rossz neki...
Közben kiszúrom, jogy SMS-ben is lehet parkolást fizetni. Nosza, rajta! Gyorsan elmúlik ez a remény is, hisz mielőtt előkapnám a telefonom kiderül, hogy csak Telenor, Vodafone és T-Mobile jöhet szóba. (Nekem amúgy T-Mobile van, csak lengyel, azt meg nem fogadja el, pedig vállalnám a nemzetközi SMS költségét.)

Nincs más választás, irány az ATM. Mivel egy ideig bp-i lakos voltam, ezért van egy kis helyismeretem, így sem a Batthyány tér, sem a Gellért nem nyer, hanem az alagúton átsétálok Krisztinavárosba, szerzek lovét, a közeli CBA-van felváltom fémre, hogy ne legyen ebből se gond, hisz az automata nem fogad el papírpénzt. (Szegény kasszás betanulós volt, nagyon megráztam ezzel a váltási kéréssel.) Mindezek után vissza.

Mire visszaérek, a köcsög parkolós már kinyert 15 €-t a sofőrből, és elpárolgott. Mivel a környéken láttam másik kollégáját, ezért dühtől könnyezve megveszem a jegyünket, és várom, hogy történjen valami. 
Innentől persze semmi, a mocskos menyétképű nem bukkan fel a következő órákban, így ezen a napon is elégedetten mehetett haza, hisz zsíros állása jól tejelt...

Értitek, vagy magyarázzam?

Sokan piszkálódnak a zakopanei rendszerrel. Parkoltam itt már eleget, van tapasztalatom buszok terén is. Itt vagy beállsz a nagy buszparkolóba, ahol 15 plz a beállás, és fizetsz mikor érkezel, vagy amikor elmész. Vagy közben. De nem várják el a külföldi buszostól, hogy legyen nála lengyel lové. Ha nincs, menjen, vegyen ki ATM-ből, vagy váltson.
Más parkolókban pedig kapsz cetlit, és amikor távozol, az ott töltött idővel arányosan fizetsz. Mivel itt sem kiszálláskor fizetsz, ezért a pénz hiánya nem lehet gond.

Itt mindenhol parkolós fiú (esetenként lány) van. Ha ott találja a kocsidat a parkolóban, akkor nem megbüntet, hanem tesz rá parkolócédulát, és majd fizetsz, ha mész el.
Ennyi.
Nem vagy azonnal szabályszegő, amint nem vagy a járművednél, csak Budapesten. Ott rögtön bűnöző vagy, akit lehet büntetni, nem veszik figyelembe, hogy esetleg pénzért mentél. S mivel kő korrupt az ország, ezért megúszod a büntit, mert elég lefizetni a parkolóőrt, és ha külföldi vagy (annak látszol), akkor meg is vár, és szemrebbenés nélkül elkéri a díj háromszorosát. (És szerencsétlen sofőrünket megvezette rendesen, mert ugye a külföldit könnyű átverni, ráadásul inkább adott neki pénzt a buszvezető, mint, hogy összeszedjen egy büntetést...)

Tény, hogy Zakopanéban nem lehet kártyával és SMS-sel fizetni. De legalább nincs is kiírva... Egy fokkal jobb. Persze lehet, hogy az SMS működött volna, ha van magyar mobilunk. de külföldinek (ebbe az ott élő magyarok is beletartoznak) miért lenne?
Egyébként Krakkóban a Galeria Krakowskaban szoktam parkolni. Ott elfogadja az automata a kártyát, a papírpénzt. SMS-ről nincs tapasztalatom.

Ja, és Krakkóban, és Zakopanéban is a végén fizetsz ilyen helyeken, időarányosan. Budapesten meg vedd meg addig, amíg szerinted a parkolóban leszel, s ha közbejön valami, akkor annyi lovét buktál, amennyivel hamarabb mész el.
Nagyon nem európai ez a hozzáállás.

Ráadásul az egészben az a durva, hogy kimondottan a külföldieken csattan az ostor, őket szivatja ez az egész rendszer, meg a hozzá(d)állás.

Feldühített ez az egész. Az, hogy minden szinten nyerészkednek rajtad, de cserébe a szolgáltatás egy nagy nulla... (Már túl vagyok rajta, de megfogadtam, hogy leírom. Jár ez a pofon a budapesti parkolási rendszernek!)

   CSom

Szólj hozzá!

Címkék: utazás magyarország gondolatok egy csoportkísérő kalandjai


A bejegyzés trackback címe:

https://zakopane.blog.hu/api/trackback/id/tr203240985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása