Rólunk

Csomor Gabriella és Márton, azaz Gyopi és CSom idegenvezetési, program- és szállásszervezési, tolmácsolási és alap életbeli kalandjai Lengyelországban, Zakopanéban a Tátra fővárosában! Mivel egyre többen kerestek minket szállás, program, stb ügyben az iwiw-en, meg postolva, meg hasonlók, így megadjuk az email cimünket: polandtourism@gmail.com Írjatok nyugodtan! Létrehoztunk egy oldalt is Zakopanéról - böngésszétek azt is nyugodtan: www.zakopaneinfo.hu

Hozzáfűznivalóitok

  • gabrysia: Nem is olvastam a blogot, mert eltűntetek, aztán én is a fb-ról tudtam meg az apartmanházzal kapcs... (2014.07.22. 19:38) Hogy is lett nekünk apartmanházunk?
  • gab07: Jajj, ezeket olvasva elfogott a vágy, hogy nekem is legyen egy macskám. Úgy tudnak hiányzozni azok... (2011.12.10. 08:20) Néhány dolog, amit a macskáktól tanulhatunk
  • Inda Krakkóból: Wow! Gratula :) (2011.10.11. 18:39) Kapcsolatépítés
  • zsoka95: Ha tudnék lengyelül, tuti átköltöznék ZAKOPANÉBA. Erről a hétvégén is megbizonyosodtam. Lehet, ho... (2011.10.03. 21:15) "Ha"
  • Gyopár&Csom: Hát nem hiszem, hogy azt csak úgy polgári kezdeményezés gyanánt lehet nyitni... Meg aztán így is ... (2011.09.01. 17:51) Kommunikáció, mint olyan

Pontos Idő

Látogatóink a világból

free counters

2010.12.12. 20:01 Gyopár&Csom

Sütnivalónik

Van sütőnk, mondhatni VAN SÜTŐNK!!!

Így aztán elterveztem, hogy idén a családi recept szerint én is sütök mézeskalácsot, no meg aprósüteményt, mert a mézeskalács nem töltötte meg az összes díszdobozomat. Ezek után maradt még 5 tojásfehérjém, hát azokból meg csodafinom habcsókok lettek.

Aztán még mézeskalács sütés közben megfogadtam, hogy Karpatka sütemény is lesz. Ez a sütemény egy lengyel különlegesség, gyerekként rajongtam érte, de csak unokatesóm nagymamája tudott ilyet csinálni. A többi felnőtt csak sóhajtozott, hogy ők azért nem csinálnak ilyet nekem, mert túl bonyolult elkészíteni, bár lehet hogy direkt hitették el velem, hogy nehéz ilyet készíteni, mert ezzel a süteménnyel rendre betegre ettem magam.
No nem kis félsszel a szívemben álltam neki sütni, azonban kiderült, hogy nem is olyan nagy ördöngősség a Karpatka készítés. A tésztájában van vaj, 5 tojás, no meg liszt és víz, de cukor nincs igy nyersen nem nagy szám.
A lényeg, hogy a tészta sütés közben felfúvódik, pillekönnyű lesz és felgyűrödik, mint a Kárpátok, innen is a neve.

Eléggé rettegtem, mert igen csak kevésnek éreztem tésztát, de ellenálltam, és nem csaltam hozzá egy kis ezt meg azt, és jól is tettem, mert a sütőben az első öt perc után (ami nekem elég volt ahhoz, hogy lelkileg összeroppanjak, mert totál úgy nézett ki, mintha megdöglött volna), a tészta elindult. És felmászott a sütő oldalán, majd összegyűrődött, és nemcsak a Kárpátok, de az Alpok és az Urál is megjelent. Most már csak azért rettegtem, hogy a második is ilyen jól sikerüljön. Csodás lett, a krém meg egyenesen fenomenális.

El is döntöttem, hogy ha jönnek a rokonok (például a nővéren az 5 gyerekkel), ilyet csinálok nekik. :) 

    Gyopi 

Szólj hozzá!

Címkék: mindennapi feladatok lengyel izek


A bejegyzés trackback címe:

https://zakopane.blog.hu/api/trackback/id/tr172511603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása