Rólunk

Csomor Gabriella és Márton, azaz Gyopi és CSom idegenvezetési, program- és szállásszervezési, tolmácsolási és alap életbeli kalandjai Lengyelországban, Zakopanéban a Tátra fővárosában! Mivel egyre többen kerestek minket szállás, program, stb ügyben az iwiw-en, meg postolva, meg hasonlók, így megadjuk az email cimünket: polandtourism@gmail.com Írjatok nyugodtan! Létrehoztunk egy oldalt is Zakopanéról - böngésszétek azt is nyugodtan: www.zakopaneinfo.hu

Hozzáfűznivalóitok

  • gabrysia: Nem is olvastam a blogot, mert eltűntetek, aztán én is a fb-ról tudtam meg az apartmanházzal kapcs... (2014.07.22. 19:38) Hogy is lett nekünk apartmanházunk?
  • gab07: Jajj, ezeket olvasva elfogott a vágy, hogy nekem is legyen egy macskám. Úgy tudnak hiányzozni azok... (2011.12.10. 08:20) Néhány dolog, amit a macskáktól tanulhatunk
  • Inda Krakkóból: Wow! Gratula :) (2011.10.11. 18:39) Kapcsolatépítés
  • zsoka95: Ha tudnék lengyelül, tuti átköltöznék ZAKOPANÉBA. Erről a hétvégén is megbizonyosodtam. Lehet, ho... (2011.10.03. 21:15) "Ha"
  • Gyopár&Csom: Hát nem hiszem, hogy azt csak úgy polgári kezdeményezés gyanánt lehet nyitni... Meg aztán így is ... (2011.09.01. 17:51) Kommunikáció, mint olyan

Pontos Idő

Látogatóink a világból

free counters

2010.02.26. 14:41 Gyopár&Csom

Mindennapi kalandunkat...

Két napos eset, de még mindig jókat röhögünk rajta.

Tudni kell - aki járt már Lengyelországban az ismeri a jelenséget - hogy a lengyel sofőrök ugyanúgy vezetnek mint a magyarok, csak nem ismerik a KRESZ-t.
Ennek köszönhetően az iroda felé menet lévő körforgalom, ahol kétszer is át kell kelni az úttesten, tartogat néha kihívásokat.

Én meg alapvetően szeretem megkapni a zebrán járó elsőbbségemet, persze nem minden áron.

Szóval mentem az irodába, az első zebrát sikerrel abszolváltam, jött a második. Érkezett egy amolyan szappanosdoboz jellegű kiskocsi egy fiatal női sofőrrel, de mivel még volt ideje megállni, és amúgy is vagy 22-vel mehetett, bátran megindultam a zebra felé.
Láttam a nő arcán, hogy baj van. Mint ahogy KAP (Kovács András Péter humorista) mondja az egyik Showderklubban, amikor az húsvéti BKV ellenőr élményeiről mesél, hát ez is olyasmi volt. Tisztán látszott a nő arcán, hogy: "Úristen, le fog lépni! Le fog lépni! Lelépett! Jajj!"

Mondjuk ennél többre nem tellett tőle, így fékezés nélkül, és még a minimális kikerülő mozgás látszatára törekedés megnyilvánulását is kerülve hajtott el előttem, be a körforgalomba.
De az arcán a fintor - "Hol is a fék, kell közben a kuplung, tegyem vissza a sebességváltót, jaj mi lesz most?" - mindenért kárpótolt.

Neki meg valószínűleg az is szempont volt, hogy üres a körforgalom, behajthat megállás nélkül, ami nagy kincs, mert ugye ezen körforgalom esetében bizony az emelkedőn való elindulás művészetét kellett volna gyakorolnia, ha megáll. (Bármi okból is...)

   CSom

5 komment

Címkék: mindennapi feladatok lengyel érdekes


A bejegyzés trackback címe:

https://zakopane.blog.hu/api/trackback/id/tr121792347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.02.26. 15:05:44

Ez tök furi, nekem egészen más benyomásom van a lengyel sofőrökről. Átengednek, ha gyalogos vagy, hagynak besorolni, ha kocsival. Figyelnek egymásra és olyan udvariasak. Mondjuk nem is köszönek meg semmiféle előzékenységet, de ezt pont annak tudtuk be, hogy errefelé teljesen természetes ez a viselkedés.
Bár lehet, hogy csak a pesti sofőrök meg a magyar autópályákon száguldozó bmw-sekhez képest felüdülés. :D

Esztyor · http://ebencsath.blogspot.com 2010.02.26. 15:19:00

Sziasztok!

Ez a zebrás kaland nem hagyott nyugodni, így regisztráltam, bár most eggyel több hely, amin meg kell jegyezni mindenféle adatot. :)
Mi is tapasztaltunk már sok mindent itt, Portugáliában. Bár legyen bármilyen a négykereken guruló jármű, az szinte 100%, hogy a zebra előtt megáll - bármilyen hiretelen fékezéssel is. Aztán max. a busz utasai repülnek egy rövidet...
Tehát: itt is a gyalogosoké a zebra - az elsőbbség. :D

Gyopár&Csom 2010.02.26. 16:44:13

Hát itt is sokan megállnak a zebránál - a kivétel meg szerintem csak Portugáliához képest sok, Magyarországhoz képest nem.
Azért fenntartom, hogy nem vezetnek jobban, mint a magyarok, mert sofőrködtem már ebben az országban pár ezer kilométeret...

külképviselet · http://mission.blog.hu/ 2010.03.03. 09:44:56

Lunanyuszi, lehet hogy felétek vidéken ez így van, de Varsóban... Van kinn magyar ismerősöm, aki évek óta rendelkezik jogsival, évekig vezetett Pesten, de Varsóban nem mer volán mögé ülni...
De a csúcs számomra akkor is Párizs volt. Ott aztán tényleg az a szabály, hogy nincs szabály...

Inda Krakkóból · http://indawwa.blogspot.com 2010.03.03. 14:57:32

Párizs? Esetleg a Balkán Párizsa (azaz Bukarest). Ott egyetlen szabály van: akinek nagyobb, gyorsabb, hangosabb autója van, az diktálja a szabályokat.
süti beállítások módosítása