Rólunk

Csomor Gabriella és Márton, azaz Gyopi és CSom idegenvezetési, program- és szállásszervezési, tolmácsolási és alap életbeli kalandjai Lengyelországban, Zakopanéban a Tátra fővárosában! Mivel egyre többen kerestek minket szállás, program, stb ügyben az iwiw-en, meg postolva, meg hasonlók, így megadjuk az email cimünket: polandtourism@gmail.com Írjatok nyugodtan! Létrehoztunk egy oldalt is Zakopanéról - böngésszétek azt is nyugodtan: www.zakopaneinfo.hu

Hozzáfűznivalóitok

  • gabrysia: Nem is olvastam a blogot, mert eltűntetek, aztán én is a fb-ról tudtam meg az apartmanházzal kapcs... (2014.07.22. 19:38) Hogy is lett nekünk apartmanházunk?
  • gab07: Jajj, ezeket olvasva elfogott a vágy, hogy nekem is legyen egy macskám. Úgy tudnak hiányzozni azok... (2011.12.10. 08:20) Néhány dolog, amit a macskáktól tanulhatunk
  • Inda Krakkóból: Wow! Gratula :) (2011.10.11. 18:39) Kapcsolatépítés
  • zsoka95: Ha tudnék lengyelül, tuti átköltöznék ZAKOPANÉBA. Erről a hétvégén is megbizonyosodtam. Lehet, ho... (2011.10.03. 21:15) "Ha"
  • Gyopár&Csom: Hát nem hiszem, hogy azt csak úgy polgári kezdeményezés gyanánt lehet nyitni... Meg aztán így is ... (2011.09.01. 17:51) Kommunikáció, mint olyan

Pontos Idő

Látogatóink a világból

free counters

2009.07.23. 13:04 Gyopár&Csom

Bazár mustra

Régóta igérgetem magamnak ennek a bejegyzésnek, esetleg sorozatnak a megírását/megkezdését. Felvezetőül annyit, hogy én azon nőtípusba tartozom, aki mindent részletesen megnéz, légyen az kirakat, bazár, ember, stb. és képes vagyok órákat nézelődni és nem venni semmit. Mert ugye, ha szükségem nincs rá, akkor minek. Napokig tudok nézelődni újra és újra. Ilyen szempontból Zakopane egy paradicsom számomra, mert igen kis helyre, a Krupówki utcára és az alatta lévő sajtpiacra korlatózódik a látni való, azaz bazár, aminek részletes megtekintésével még nem végeztem, de már jól haladok.

Aki ide vetődik ne hagyja ki a vásári forgatagot, hacsak nem utálja kórosan az ilyesmit. Itt szeretném felhívni a figyelmet egy- két különlegességre, bár ha pontos akarok lenni rengeteg különlegesség van.

Helyi, úgymond, tradiciónális termék a birkabőr, amelyet gyakorlatilag bármilyen színben meg lehet kapni, neonzöld - hupilila foltos is van, szerencsere natur fehér is. No és minden, amit birkabőrből készíteni lehet: bőrkabátok és ködmönök, papucsok egész hada. Lehet kapni barika mintás párnát, takarót, szélcsengőt, hőmérőt, bögrét és gyakorlatilag bármit, amit az ember csak megkívánhat. A barikás lufikat ki ne hagyjam. A báránygyűjtők mennyországa ez, de csak ha különösen nagy költőpénz lapul a zsebükben. 

A másik tradicionális vonal a fa. Fából készült konyhai eszközöktől kezdve egészen a virágokig, díszdobozkák hatalmas választéka áll a nézelődni vágyok rendelkezésére. Fontos megemlíteni a fából készült falravalókat, ezek lehetnek faragványok (Pl. kicsit naiv gural pitvar belső, amin egy gurál pipázik. Ezt meg lehet venni asszonnyal, vagy anélküli változatban is. :)  Fából lehet venni Szent Családot, vagy csak kis Jézust esteleg már felnőttkori ábrázolást, kereszttel együtt vagy barival. Van festett és festelen, csillógós és világítós is. Engem a fatálak, fakupák és egyéb csodák szoktak elvarázsolni. No meg a kosarak. Ha sok pénzem lesz megszabadítom a kosaras bácsit az árukészletétől.

Marci kedvencét még nem is említettem - szintén a fa kategóriában - a "kétpápás" képet. Ez egy szép darab deszka, amin az előző, azaz II János Pál pápa és a jelenlegi XIV Benedek pápa integetnek kéz a kézben a Szent Péter térről. A fotó, mint ahogy már sejtitek is, csak fotómontázs, de nagyon kapós errefelé. Mégis csak ez egy olyan ország ahol a népesség 98% templomba járó, és II. János Pált csak a mi pápánk megnevezéssel illetik. Ha sikerül legyőznöm a blogunk a képfeltöltéssel kapcsolatos ellenérzéseit, akkor fotó is lesz erről. :)

Gabi azaz Gyopár

 

 

2 komment

Címkék: zakopanei látnivalók


A bejegyzés trackback címe:

https://zakopane.blog.hu/api/trackback/id/tr671262819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyopár&Csom 2009.07.23. 15:56:32

Megjegyzések: A bazár folytatódik a Gubałówka hegy tetjén is, sőt szerintem ott teljesedik ki csak igazán.
A birkagyűjtők pedig ne keseredjenek el, mert csak ahhoz kell vastag pénztárca, hogy mindent megvehessenek, ami birkás.
CSom

Inda Krakkóból · http://indawwa.blogspot.com 2009.07.23. 22:16:29

A múltkor juhászkutyakölyköket is lehetett kapni. Sajnos nem tudom pontosan milyen fajta, olyan bozontos fehér szőrű, a bamba városiak akár báránynak is nézhetik.
süti beállítások módosítása