Egy reményeink szerint állandó rovatunkat indítjuk most el, a zakopanei éttermek szubjektív (magyar szemmel és magyar pocakkal) tesztelésének beszámolóját, hogy tudjátok, hova érdemes menni, ha jöttök.
Elsőre egy tipikus helyi étterembe tévedtünk be – na jó nem tévedtünk, mert Gabi már rég óta szerette volna kipróbálni. A hely a sétálóutca elején található (Krupówki 1), és a Gazdowo Kuźnia névre hallgat. Kellemes, tátrai faházas megjelenése van (ezen az autentikus folklór feelingen kicsit rontanak a parabola antennák a homlokzaton), amely belül is folytatódik. Mi egy kocsikeréknek, vagy inkább tengelynek álcázott asztalnál foglaltunk helyet, de volt szánból kialakított ülőhely is. A lényeg, hogy bent minden fából van, és ez kellemes hangulatot ad a helynek. Az étteremben természetesen helyi népzene szól (vonyít?) folyamatosan. Még elviselhető… A pincérlányok is csínos, helyi népviselet jellegű ruhában szolgálnak fel, ami nagyot lendít a hely keretmesés jellegén.
Az étlap is a helyi specialitásokra megy rá. Olyannyira górálul (ejtsd: gurálul – a gurál a helyi hegyi őslakos nép) van, hogy még Gabi sem mindig értette. Nos, a helyiek komálják a sülteket, különösen a grilleket, és ételeik általában nem szenvednek hiányt a zsírban. (Ami nem jelenti azt, hogy rosszak, csak azt, hogy erre érdemes készülni…) Így Gabi salátát rendelt köretnek, én pedig rögtön egy liter sörrel nyitottam, ami a zsíroldó hatása mellett gazdaságilag is megérte, hisz ez volt a legolcsóbb kiszerelés. Gabi megjegyzése: Az általunk megszokott saláták, és a lengyel saláták – lengyelül surówki – közt hatalmas a különbség. Mindkettőt lehet rendelni, de aki surówki rendel, az készüljön fel, hogy 3-4 különböző reszelt zöldségfélét fog kapni (fehér és lila káposzta, zeller, répa, cékla – ezek a kedvelt belevalók). Szóval csupa egzotikum.
Ami a főételeket illeti Gabi a „Kolbászok a grillről” fogást választotta, míg én a „Gazda finomságait” rendeltem. Asszony esetében ez egy szép adag klasszikus lengyel kolbászt (nincs benne paprika!) jelentett kellemesen átsütve, és sült hagymával borítva, míg az én étkem csirke és sertés húst takart gombával összesütve. Köretnek fóliában sült krumplit ettem fokhagymás túróval leöntve. (Ez piszok jó volt!) A fogások finomak voltak, és elegendőek is. Amit érdemes itt, a vizsla első részébe leírni, hogy a lengyelek előszeretettel adnak az ételekhez szószokat. Nos Gabi ketchupot és mustárt kapott, míg én kechupot,és egy nagyon jó tejfölös-fokhagymás szószt. Nyugodtan kijelenthetem, hogy jóllaktunk, és finomat ettünk. Amit még láttunk, és szintén guszta volt a környező asztalokról: grillezett sajttál helyi sajtokból és zöldségekből, és van hatalmas, főtt csülök is.
A kiszolgálás rendben van. Bár kissé lassú, de szerintünk ez a pincérlányok kis mennyiségének tudható be. Árban is elfogadható a hely – mindennel együtt 71 helyi pénzt fizettünk, ami így a sétálóutcában szerintem teljesen elfogadható.
Végezetül a hely paraméterei:
Restauracja Gazdowo Kuźnia: Zakopane, Krupówki 1 – www.gazdowokuznia.pl
Gabi és CSom
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
dokinak 2009.06.07. 23:53:08